6 najczęstszych źródeł przedostawania się bakterii do mleka
• wymię, skóra krowy
• urządzenia i naczynia używane do doju
• personel
• powietrze w oborze
• schładzalnik
• pasze
Jeśli zadbamy o higieniczny proces pozyskiwania mleka, unikniemy strat związanych z jego niższą jakością.
Higiena urządzeń przed udojem a prawo unijne
Przepisy prawa unijnego wymagają od rolników utrzymywania czystości i dezynfekcji wyposażenia hal udojowych. Urządzenia mające kontakt z mlekiem (kubki udojowe, kolektor, przewody mleczne, konwie czy rurociąg mleczny, kołnierze gum strzykowych, schładzalnik) mają decydujący wpływ na jakość mleka, gdyż to one mogą stać się głównym źródłem bakterii.
Rodzaje środków stosowanych do utrzymywania czystości urządzeń udojowych
1. zasadowe
2. kwaśne
3. monofazowe
4. proszki do gruntownego mycia.
Zasadowe środki czyszczące urządzenia udojowe usuwają tłuszcz i białko mlekowe. Występują płyny do wody o średniej twardości jak i płyny dostosowane do wody każdego rodzaju.
Kwaśne płyny czyszczące mają za zadanie usunąć kamień mleczny i inne złogi kamienia.
Na rynku występują również proszki do gruntownego mycia instalacji udojowych i schładzalnika, a także monofazowe środki do ręcznego mycia konwi, akcesoriów do udoju oraz schładzalników.
Regularne mycie urządzeni środkiem monofazowym ogranicza potrzebę stosowania środków zasadowych i kwaśnych.
Ostatecznie jednak to sam rolnik musi wypracować najskuteczniejszy system mycia dostosowany do jego potrzeb.
Do utrzymania czystości i dezynfekcji hal udojowych stosujemy środki zasadowe z aktywnym chlorem i kwaśne – do czyszczenia obojętnych kwasowo podłoży.
W ofercie środków czyszczących powierzchnie urządzeń znajdziemy również środki do czyszczenia i ochrony stali, które usuwają plamy i przywracają połysk.
Marki GEA Westfalia, Kersia i Vittra, zapewniają rolnikom produkty do czyszczenia instalacji udojowych i hal udojowych.
5 dobrych nawyków higienY instalacji udojowej
• bezpośrednio po udoju przepłucz dojarkę i konwie
• starannie i regularnie czyść urządzenia do udoju oraz schładzalnik
• stosuj odpowiedni czas i temperaturę oraz siłę mechaniczną mycia zalecany przez producentów środków czystości
• utrzymuj w idealnej czystości kołnierzyki gum strzykowych (bakterie chętnie gromadzą się w tych miejscach) i regularnie wymieniaj gumy strzykowe, przynajmniej co kilka miesięcy
• sprawdzaj stan techniczny dojarki
Źródła:
Campbell J., Marshall R.T. Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego przetworów, Wyd. PWN Warszawa1982, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Czasopisma: Farmer, Przegląd Mleczarski